Zaczytani.org

Projekt napisany przez Marka Kołkowskiego i Agnieszkę Pawlak, który bardzo szybko i niespodziewanie rozrósł się po za granice naszego kraju. Z przyczyn logistycznych musiała powstać osobna organizacja(zaczytani.org), która zajmuje się obsługą całej akcji. A czym są Zaczytani:
Zaczytani.org to ogólnopolska kampania społeczna, dzięki której tworzymy biblioteki w szpitalach, domach dziecka, hospicjach, świetlicach i wszędzie tam, gdzie książki są potrzebne.
Poprzez działania własne, zaangażowanie wydawnictw oraz osób prywatnych chcemy stale dostarczać książki do placówek leczniczych i innych instytucji w całej Polsce. Wartościową literaturę zbieramy w specjalnych punktach znajdujących się w bibliotekach, szkołach, klubokawiarniach, galeriach handlowych i urzędach. W naszą akcję angażujemy również przedstawicieli innych branż – pracownicy, w ramach programów wolontariackich, zbierają książki w swoich miejscach pracy
Pragniemy aby każde dziecko, które zostanie przyjęte na oddział dziecięcy otrzymało książkę, którą po opuszczeniu szpitala może zabrać ze sobą do domu. Staramy się tworzyć nasze biblioteczki wszędzie tam, gdzie istnieje taka potrzeba. Nie zapominamy również o polskich dzieciach mieszkających poza granicami naszego kraju. Podjęliśmy współpracę z ambasadami polskimi w krajach, w których przebywa duża ilość Polonii i z ich pomocą przekazujemy książki wszystkim tym, którzy chcą mieć kontakt z wartościową literaturą.
zobacz co się dzieje u zaczytanych 🙂